Saradnja sa institucijama

Kompanija Mercator-S od svog nastanka pa sve do danas posluje kao društveno odgovorna kompanija i kao takva predstavlja sigurnog i ponosnog partnera mnogim velikim i važnim institucijama u Srbiji.

Podrška domaćoj privredi i očuvanje tradicionalnih srpskih proizvoda

Kompanija Mercator-S 97% svog prometa stvara u sardnji sa proizvođačima i dobavljačima iz Srbije. Jedan od najvećih projekata podrške domaćoj privredi koji je realizovao Mercator-S predstavlja stvaranje brenda „Ukusi moga kraja”. To je brend u čijem portfoliju se nalazi više od 200 autentičnih srpskih proizvoda, koje stvara više od 30 domaćih proizvođača. Mercator-S je i jedan od najvećih partnera kampanje „Stvarano u Srbiji“, koju organizuje Privredna komora Srbije, što dokazuje 111 žigova „Čuvarkuća“ koje je osvojio upravo brend „Ukusi moga kraja“. U partnerstvu sa Hemofarmom, najvećom domaćom farmaceutskom kompanijom, otvorili smo više od 100 Zdravoteka u našim prodavnicama i zajednički doprineli tome da njihovi proizvodi budu dostupniji potrošačima u celoj Srbiji.

Tehnološke inovacije

Kao partneri Narodne banke Srbije doprineli smo razvoju projekta instant plaćanja, putem IPS QR koda. Naša prodavnica, IDEA Beograđanka, prva je u kojoj je testirana ova vrsta plaćanja, dok je guvernerka NBS, Jorgovanka Tabaković, obavila prvu zvaničnu transakciju putem IPS QR koda u našem Mercator hipermarketu Beograd.

Obrazovanje

Smatramo da je obrazovanje veoma značajno za razvoj kako naših zaposlenih, tako i naše zemlje. U saradnji sa Fakultetom organizacionih nauka studentima pružamo praktičnu edukaciju, a našim zaposlenim omogućavamo školovanje na ovom fakultetu. Deo smo projekta dualnog obrazovanja u okviru kog imamo značajnu saradnju sa Minisatrstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Takođe, ostvarene su mnogobrojne saradnje sa srednjim stručnim školama širom Srbije zahvaljujući kojima je više od 300 učenika obavilo srednju stručnu praksu u našim prodavnicama.

Humanitarne akcije

Svesni činjenice da su deca naša budućnost, stvaramo prilike i ulažemo velike napore da pomognemo kad god možemo. U skladu sa tim ostvarili smo saradnje sa domovima za nezbrinutu decu, kao i mnogim dečijim bolnicama u Srbiji. Naš IDEA karavan već šest godina unazad obilazi obilazi više od 50 domova za nezbrinutu decu, dečijih bolnica i drugih institucija, i tom prilikom obraduje mališane sa više od 5.000 novogodišnjih paketića.

Razvoj kulture

Kroz donacije, sponzorstva i tehničku podršku podržavamo razvoj kulture i pružamo pomoć u realizaciji mnogih koncerata, filmova i serija. Naš poseban doprinos ogleda se u tome što smo postali prva kompanija koja je kroz sponzorstvo i niz različitih akcija podržala Fondaciju Novi Sad 2021 na putu da postane Evropska prestonica kulture.

Podrška sportu

Ove godine, sedmu godinu zaredom, bićemo sponzori Beogradskog maratona, najvećeg sportskog takmičenja u Srbiji. Naša kompanija IDEA ponosni je sponzor Košarkaškog kluba Crvena zvezda sa kojim već dugi niz godina sarađuje na značajnim projektima među kojima je i projekat „One Team“. Sponzori smo i Košarkaškog saveza Srbije kroz našu kompaniju Roda. U okviru podrške sportu, ali i dece i mladih u sportu, Roda je dva puta organizovala akciju podele „2000 lopti za buduće asove“ u 117 osnovnih i srednjih škola širom Srbije. Postala je i sponzor „Roda juniorske lige Srbije“ i svim klubovima godinama unazad donira garniture dresova, dok mladim igračima obezbeđuje i osiguranje u slučaju sportskih povreda. Poseban doprinos košarci Roda je napravila podrškom 3x3 Roda Lige Srbije koja je na zvaničnoj FIBA rang listi najjača liga na svetu.