Sada je pravi trenutak kada umesto komercijalnih probiotika možemo sebi priuštiti njihovo unošenje putem ishrane. Pravilnom ishranom sprečavamo da se ošteti unutrašnji zid creva a samim tim i ulazak štetnih sastojaka u krvotok. Razni uzroci poput stresa, loše dijete, raznih lekova pout antibiotika uništavaju dobre bakterije koje se nalaze u našim crevima.
Konzumirajmo fermentisane namirnice koje podržavaju crevnu floru u našem digestivnim traktu i to: turšije, kiseli kupus, kiseli krastavčići, marinirani beli luk, špargle, šargarepa, karfiol.. tu su i mlečni proizvodi poput neprevaziđenog kefira, surutke , jogurta i sličnih jer su bogati, laktobacilima, enzimima, vitaminima, mineralima, izotiocijanatima.
Važno je reći da pored probiotika treba unositi i prebiotike koji nemaju ulogu u varenju hrane ali ih dobre bakterije tj. probiotske koriste za sopstvenu energiju i time podstiču njihovo bolje dejstvo. Najpoznatiji prebiotici su inulin i fruktooligosaharidi a ima ih u artičoki ,bananama, medu, belom luku.
Glutamin je takođe važna amino kiselina koju treba unositi ishranom koji poboljšavaju naš imunitet. Najbogatiji izvori glutamina su: riba, junetina, piletina ,jagnjetina, cvekla, mahunarke, jaja, orasi, integralne žitarice, tofu, kukuruz.
Maslinovo ulje je nepogrešivi izbor kada su ulja u pitanju i svakodnevno ga treba uvrstiti u ishranu jer je bogato omega masnim kiselinama koje igraju važnu ulogu u održavanju imuniteta.
Često smo u dilemi koje maslinovo ulje odabrati? Vrste maslinovog ulja se kategorišu prema stepenu kiselosti. Najbolje je hladno ceđeno bez hemijskog procesa sa niskim nivoom kiselosti. Tip extra virgine je najkvalitetnije jer se dobija prvim ceđenjem i treba da sadrži manje od 1% kiselosti. Boje zeleno zlatne do svetlo zelene.
Začini su takođe važni u stimulaciji varenja hrane, želudačnom soku i sekreciji. Etarska ulja začina imaju antiseptička i zaštitna dejstva, ubrzavaju metabolizam, deluju protiv upalno. Široku primenu ima peršun koji obiluje gvožđem, vitaminom A, folnom kiselinom. Kim ima umirujući efekat na creva. U prilog tome govori i činjenica da se daje bebama u prvim mesecima kako bi im smanjio bolne grčeve u crevima. Takođe komorač, nana, origano, mirođija, slačica imaju široku upotrebu .
Ono si što jedeš i kako jedeš!
Obzirom da hrana počinje da se vari u ustima treba je dobro sažvakati a ne gutati nesažvakanu hranu.
Marija Gavrić, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije i zamenik menadžera Idea Organic radnje