Kako ishranom pobediti prolećni umor?

Kako ishranom pobediti prolećni umor?

19. maj 2023.

Proleće je stiglo, a sa njim i nova energija i više elana za svakodnevne aktivnosti ali se može desiti da se tokom prolećnih dana osećamo umorno i pospano sa manjkom koncetracije i povremenom glavoboljom. Pitamo se zašto? Verovatno je u pitanju prolećni umor koji nije medicinsko stanje ali nekada zna da nas ometa u normalnom svakodnevnom funkcionisanju. Pravilnom ishranom možemo itekako uticati na ove simptome.

Izbegavajte visoko kaloričnu i tešku hranu

Dugo termički obrađivana, pržena i pohovana hrana utiče loše na naš organizam, pa i na naš ritam spavanja, kvalitet sna i može pospešiti simptome prolećnog umora. Izbalansirana ishrana, unos dovoljne količine proteina, ugljenih hidrata, vitamina i minerala, konzumiranje voća, povrća, orašastih plodova i semenki će vam dati najviše energije kako biste lakše pregurali dan.

Jedite redovno i birajte namirnice pametno

Organizujte svoje obroke, jedite redovno. Doručak ne preskačite jer je on naše gorivo za ceo dan. Jedite dosta salate, pravite čorbe i potaže od sezonskog povrća, birajte posnije vrste mesa kao što su piletina i ćuretina i ne zaboravite na unos ribe, minimum dva puta nedeljno.Unos ribe u ovom periodu je važan zbog omega-3 masnih kiselina, koje u većim količinama sadrži morska riba (losos, orada, brancin, inćun, bakalar). Ove kiseline pomažu ogranizmu da se bori protiv upale i deluju pozitivno na naš imunitet.

Proste šećere zamenite zdravim alternativama

Da bismo sprečili prolećni umor, posebno je važno da vodimo računa o vrsti i količini šećera koju unosimo. Prosti šećeri dovode do toga da nivo šećera u krvi brzo poraste što može dovesti do niza simptoma uključujići umor, loše raspoloženje i poremećaj sna. Prosti šećeri predstavljaju “prazne” kalorije jer nemaju nikakvu nutritivnu vrednost, samo kalorijsku. Kada vam se usled pada energije javi potreba za grickalicama i slatkišima birajte one zdravije kao što su sveže i jezgrasto voće, raw barovi, kolači koje ste sami pripremili od zdravih sastojaka, razne vrste smutija.

Odmorite se od teških zimskih jela i praznične trpeze

Sezonsko povrće je od izuzetne važnosti zbog sadržaja antioksidanasa, vitamina i minerala koji će nam pomoći da lakše očistimo organizam od toksina koji su se nakupili tokom zime. Nabavite svež zeleniš, rotkvice, brokoli, mladi luk, sremuš, šargarepu,spanać, krastavac. Konzumiranje dovoljne količine kvalitetnih vlakana je takođe važno. Jedite što više vlakana jer nam ona daju duži osećaj sitosti, mogu pospešiti probavu i na taj način ubrzati metabolizam. Budite umereni i osvežite vaš jelovnik.

Redovno se hidrirajte

Redovan unos tečnosti je jako bitan za borbu protiv prolećnog umora. Redovno se hidrirajte vodom, sveže ceđenim sokovima, limunadom i biljnim čajevima. Na ovaj način oslobađate telo od toksina i pomažete mu da lakše funkcioniše.

Odmor i fizička aktivnost

Ne zaboravite koliko je važan redovan i kvalitetan san, odmarajte dovoljno. Nedostatak fizičke aktivnosti tokom hladnih dana nadoknadite što češćim boravkom u prirodi. Izlažite se suncu jer ćete na taj način  pospešiti proizvodnju vitamina D koji je jako važan za naš imuni sistem. Najbolje bi bilo da postepeno uvodite laganu aktivnost, dok vremenom ne uđete u bolju formu. Fizička aktivnost i kretanje će vam sigurno biti od pomoći u prevazilaženju simptoma koje izaziva prolećni umor.  

Milica Marković, viši dijetetičar-nutricionista i koordinator za Organic