Sa jedne strane ,pune ruke posla imaju neumorne domaćice a sa druge prehrambena industija. U trci ko će osmisliti zdraviji i ukusniji konzervisan proizvod.
Police prepune šarenih teglica, bude toplo sećanje na detinjstvo, kada u najhladnijim danima jedemo domaću zimnicu i tradicionalno spremljene delikatese.
Da bi se povrće za zimnicu održalo potrebno ga je ukiseliti. To je sposobnost stvaranja i nagomilavanja mlečne kiseline kao glavnog i krajnjeg proizvoda oksidacije šećera. Mlečna kiselina sprečava razviće mnogih mikrorganizama, najviše truležnih. Pored mlečne kiseline stvarju se i drugi proizvodi vrenja. Prilikom odvijanja procesa fermentacije učestvuju razni mikrorganizmi poput bakterija mlečnog vrenja i to Lactococcus lactis, Lactobacillus delbrueckii i sl. te otuda i probiotici u turšiji, kiselom kupusu ,kiselim krastavčićima, paprici, špargli, šarenoj salati, cvekli i ostalim biološki konzervisanim namirnicama..Laktobacili su naročito brojni na listovima i korenju povrća.
Dodavanje kuhinjske soli u postupku pripreme zimnice je od posebnog značaja. So omogućava pravilan tok vrenja. Zatim, zahvaljujući soli lakše se izdvaja sok iz povrća. Koncentacija soli u pripremi zimnice treba da se kreče od 1.5% do 2% i ne sme biti velika jer bi narušila zdravstvene benefite.
Povrće koje je namenjeno za pripremu zimnice najpre mora da se sortira, opere, oljušti, iseče pa tek tada da se konzerviše.
Korisne bakterije pomažu varenje i jačaju imune funkcije.
Mlečna kiselina deluje kao antibiotik.
Laktobacili i mlečna kiselina dopunjavaju digestivne sokove i pomažu razgradnju hrane koju jedemo. Takođe stimulišu pankreas, regulišu nivo šećera u krvi, olakšavaju konstipaciju...
Mnogo veća koncentracija vitamina C je u kiselom kupusu nego u svežem kupusu te na taj način smanjujemo rizik od infekcija poput prehlade.
Kiseli kupus sadrži malo kalorija i mnogo vlakana. Može se smatrati superhranom, sadrži vitamin K2 koji ima važnu ulogu u očuvanju kostiju i srca. Ima antioksidativna dejstva jer je bogat je folnom kiselinom, gvožđem, magnezijumom, zinkom, selenom .
Njegov ukus zajedno sa enzimima i navedenim benefitima utiče da se osećamo zaštićeno u danima virusnih infekcija a samim tim i da uživamo u njegovim blagodetima.
Marija Gavrić, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije i zamenik menadžera Idea Organic radnje