Visoke letnje temperature postavile su veliki zadatak našem organizmu. Naše telo pokušava da se izbori sa pregrevanjem. Pojačanim znojenjem i isparavanjem znoja sa površine kože. Tako se koža hladi a samim tim hlade se krvne sudovi i krv u njima. Na taj način uspostavlja se stabilna temperatura tela.
Naime,u takvim situacijama pravilnom ishranom i sa više tečnosti mi pomažemo našem organizmu da se hidrira i osveži.
Odmor neka nam posluži kao idealan trenutak da kažemo ne lošim navikama u ishrani.
Oplemenimo našu ishranu u letnjim mesecima spektrom duginih boja tj.biljnim pigmentima
Značajno mesto u ishrani zauzimaju priprodni pigmenti crvene, plave, ljubičaste boje a to su flavonoidi pre svega antocijani koji su dobri antioksidanti , jer brane organizam od slobodnih radikala pa tako i od sunčevog zračenja. Njih nalazimo u bobicama borovnice,maline,nara,ribizlama,kupinama,visnjama i sl.Zatim paradajz, crvena paprika, lubenica bogati su likopenom, pigmentom koji takodje štiti srce i čuva pamćenje.Bobice groždja su bogate resveratrolom koji je dobar saveznik u očuvanju vida, osim toga jako su zdrave za nas kardiovaskularni sistem.
Narandžasti i žuti plodovi sadrže više vrsta antioksidansa, kao što su karotenoidi, bioflavonidi i askorbinska kiselina tj.vitamin C. Limunada ili ceđena pomorandža u kombinaciji sa šargarepom po mogućstvu bez dodavanja šećera obiluju vitaminom C . Vitamin C, doprinosi boljem iskorišćavanju kiseonika vezujuci ga za gvožđe koga upravo ima u svim prethodno navedenim bobicama. Čuveni beta -karoten, narandžasti pigment, neophodan za stvaranje vitamina A, neophodnom u letnjim mesecima jer je važan saveznik u zaštiti naše kože od UV zračenja.
Unošenje više karotenoida u ishranu posebno luteina i zeaksantina ne treba da bude komplikovano jer njima obiluju namirnice kao što su kelj, kukuruz, brokoli. Potrebno je ubaciti u smuti šoljicu iseckanog kelja kako bismo zadovoljili dnevne potrebe u cilju čuvanja zdravog vida a prema novim istraživanjima štite i kožu od štetnog zračenja sunca. Lutein i zeaksantin se nalaze u ljudskom oku, preciznije u makuli koja je odgovorna za naš čist i jasan vid.
Hlorofil, zeleni pigment koji svoju riznicu čuva u kelju, spanaću,zelenoj salati, zelenoj paprici, brokoliju, celeru, grašku, peršunu, kiviju, limeti, jestivim zelenim klicama, kupusu i sl.
Uživajte tokom leta, igrajući se bojama i servirajući navedene pripodne pigmente u tanjiru koje nam je naše pripoda podarila.
Marija Gavrić, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije i zamenik menadžera Idea Organic radnje