Jedem za dvoje ali ne jedem kao dvoje

Jedem za dvoje ali ne jedem kao dvoje

19. jun 2023.

Stav "JEDEM ZA DVOJE ALI NE JEDEM KAO DVOJE" treba da prihvati svaka žena tokom trudnoće.

Zbog hormonskih promena u organizmu trudnice dolazi i do promena psihičkog raspoloženja i razdražljivosti. Pojava promena emocija utiče i da trudnica ima posebne potrebe za ishranom. Zato trudnica da bi obezbedila svom telu energiju  i čuvala svoje zdravlje i time omogućila pravilan rast i razvoj bebe treba da vodi računa o uravnoteženoj ishrani, bogatoj vitaminima, mineralima, proteinima, mastima i ugljenim hidratima. Dakle, važan je kvalitet a ne kvantitet.

Važnost masti, vitamina i minerala  u ishrani trudnica i beba

Masti pomažu apsorpciju vitamina  A, D, E, K rastvorljivih u mastima. Osim toga masti ulaze u sastav svih  unutrašnjih organa i neophodni su za moždane funkcije. Vitamin D je neophodan za apsorpciju kalcijuma ključnog za rast i izgradnju kostiju. Folna kiselina (Vitamin B9) ima važnu ulogu kod trudnica i beba jer utiče na proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, sprečava anemiju i i utiče na razvoj neuralne cevi iz koje se razvijaju kičma i mozak bebe. Namirnice bogate folnom kiselinom su: sočivo,pasulj,grašak,orasi,povrće bogato hlorofilom (spanać,brokoli,kelj,prokelj,špargla) i citrusno voće. Stručnjaci preporučuju 600mg.folne kiseline dnevno.

Maslac tj. puter izvor brze energije i ne taloži se u masnim tkivima, bogat je vitaminima A, D, E i K , sadrži mineral selen koji ima antioksidativno dejstvo i značajan je za blokadu štetnih slobodnih radikala, obiluje jodom, lecitinom, laurinskom kiselinom. Arahidonska kiselina iz putera ima važnu ulogu u razvoju mozga i nervog sistema kod beba.

Maslinovo ulje je pravi izbor za trudnice i bebe evo i zašto: Obiluje esencijalnim masnim kiselinama kao što su linolna  poznata kao omega 3 masna kiselina, alfa-linoleinska kiselina poznata kao omega 6 masna kiselina i oleinska poznata omega 9 masna kiselina koje su neophodne za pravilan rast, razvoj, zdravu kožu i jačanje kardiovaskularnog sistema i očuvanje ostalih telesnih funkcija.

960x640 copy

Važnost proteina  i ugljenih hidrata

Proteini su gradivni elementi neophodni za rast i regeneraciju ćelija.Proteini sadrže dve vrste aminokiselina,jedne telo samo proizvodi a druge tj. esencijalne  amino kiseline unosimo hranom.

Pileća supa je bogata proteinima i još u kombinaciji sa biberom, šargarepom koja je bogata beta karotenom, lukom koji sadrži selen, eteričnim uljima koja regulišu kretanje sluzi kroz bronhije i peršunom koji širi krvne sudove i predstavlja riznicu minerala i vitamina jeste pravi izbor u danima prehlade trudnice.

Najbolje je da ugljene hidrate kao što su integralne žitarice trudnice konzumiraju ujutru jer je tada organizmu najpotrebnija energija. Celo zrna žitarice sastavljeno je od klica, mekinja i endosperma i kao takvo sadrži nutrtivne vrednosti od kojih velika količina dijetalnih vlakana podstiče digestivni trakt da zdravo vari hranu.Osim toga bogate su vitaminima B grupe za  odrzavanje metabolizma. Na primer gluten iz pšeničnih mekinja deluje kao prebiotik koji stimuliše dobre bakterije u crevima. Asrabinoksilan ,oligosaharid je prebiotički ugljeni hidrat dobijen iz pšeničnih mekinja za koje se pokazalo da stimuliše bifidobakterije u debelom crevu.

Uvodjenje prvih kašica kod beba počnite polako i budite strpljivi , pažljivo birajte hranu i uživajte sa bebom dok pravite zajedničke zalogajčiće.

Marija Gavrić, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije i zamenik menadžera Idea Organic radnje