Ishrana po krvnim grupama

Ishrana po krvnim grupama

17. februar 2023.

Dijeta po krvnim grupama je popularna duže vreme. Ova dijeta funkcioniše, kako i sama reč kaže, tako što vaša krvna grupa određuje koja hrana je najbolja za vaše zdravlje.

Šta je ishrana po krvnim grupama?

Dijetu po krvnim grupama popularizovao je doktor Peter D’Adamo 1996. godine. Peter tvrdi da svaka krvna grupa predstavlja genetske osobine naših predaka, uključujući i na kojoj ishrani su evoluirali da bi napredovali.

Krvna grupa A: Zove se agrar. Ljudi koji su tip A treba da jedu hranu bogatu biljkama, bez crvenog mesa. Ovakva ishrana veoma podseća na vegetarijansku ishranu. Varenje mlečnih proizvoda je navodno teško za ljude sa krvnom grupom A, ali određene vrste mlečnih proizvoda mogu biti prihvatljive, uključujući: jogurt, kefir, sir, kozje mleko.

Krvna grupa B: Zove se nomad. Nosioci ove krvne grupe mogu da jedu biljke i većinu mesa osim pilećeg i svinjskog mesa, a mogu da jedu i neke mlečne proizvode. Međutim, trebalo bi da izbegavaju pšenicu, kukuruz, sočivo, paradajz, heljdu, kikiriki, piletinu, govedinu, morske plodove.

Krvna grupa AB: Zove se enigma. Opisana je kao mešavina između tipova A i B. Hrana za jelo uključuje morske plodove, tofu, mlečne proizvode, pasulj i žitarice. Trebalo bi da izbegavaju pasulj, kukuruz, govedinu i piletinu.

Krvna grupa 0: Zove se lovac. Ovo je dijeta sa visokim sadržajem proteina uglavnom je bazirana na mesu, ribi, živini, određenom voću i povrću, ali ograničena na žitarice, mahunarke i mlečne proizvode. Veoma liči na paleo dijetu. Namirnice koje se ne preporučuju za osobe sa nultom krvnom krvnom grupom su sledeće: pšenica, kukuruz, mahunarke, pasulj, mleko i mlečni proizvodi, kofein, alkohol,slanina, šunka, svinsjko meso, som, dimljeni losos, plavi patlidžan, krompir, kavijar.

D’Adamo takođe veruje da krvna grupa osobe utiče na njihovu sposobnost varenja različite hrane, zbog razlika u probavnim sekretima povezanih sa različitim krvnim grupama. Smatra se da ljudi koji su nulta krvna grupa, na primer, dobro vare meso zbog visokog nivoa želudačne kiseline. D’Adamo takođe sugeriše da praćenjem plana obroka kreiranog za vašu specifičnu krvnu grupu možete efikasnije variti hranu, izbeći negativne efekte određenih lektina (sprečavaju apsorpiciju pojedinih nutrijenata), izgubiti težinu i poboljšati svoje opšte zdravlje.