Kontinuiranim unapređenjima možemo kreirati sugurnost

Kontinuiranim unapređenjima možemo kreirati sugurnost

Iako domaću trgovačku ponudu ne zanemaruje, smatra da je za put napred važnije pratiti svetsku retail scenu. Sa kolegama iz svoje kompanije nastoji da se približi ostvarenju omnichanel strategije u punom smislu. Ovog petka na naša pitanja odgovarala je Maja Veselinović, direktor sektora hiper, online i organic formata u kompaniji Mercator-S.

Šta je ono što biste pohvalili na našoj trgovačkoj sceni? Ima li nešto što biste voleli da bude prisutno i kod nas, a poznato vam je već da primenjuju trgovci u svetu ili regionu?

Novi format prodaje, koji je u poslednjih godinu dana napravio ogroman iskorak na našem tržištu, jeste instant delivery. Glovo je kompanija sa kojom smo uspeli kupcima da omogućimo dostavu namirnica na kućnu adresu za manje od 60 min. Dostava namirnica je izuzetno kompleksan logistički proces, i nije core biznis retail kompanije. Sa Glovom, kome to jeste, napravili smo win-win opciju u kojoj kupac ima najvise benefita, što je i cilj obe kompanije. Ono čega još uvek nema, a bilo bi jako interesantno, u duhu pronalaženja načina da se svima nama što više olakša razmišljanje o vremenu, načinu i ideji o obroku koji bi spremali kod kuće, jeste i model Mindful chef kompanije iz Engleske (ima ih više, ali je ovaj model jako interesantan). U pitanju je dostava namirnica za pripremu obroka u količini, tj. za broj osoba koje kupac sam izabere. Na njihovom sajtu se nalazi mnogo različitih recepata koji su podeljeni po vrsti mesa koja se nalaze u jelu, preko vremena potrebnog za pripremu i sl. Kupac izabere više različitih recepata koje ce pripremati u narednim danima, i tačna kolicina potrebnih namirnica mu stiže na kućnu adresu u dogovoreno vreme.

Koji su, prema vašem mišljenju, najveći nedostaci našeg trgovačkog sektora?

Kompleksnost sa kojom se susrećemo na dnevnom nivou u poslu, onemogućava brzu implementaciju novih ideja. Toliko toga se menja u svetu, posebno u online delu, ali naša mogućnost brze reakcije je ograničena.

Na šta odmah obraćate pažnju kada uđete u neku trgovinu?

Kada ulazim kao kupac, ono što je ključno u mom izboru mesta gde obavljam kupovinu jeste asortiman koji preferiram, healthy food. To je voće i povrće, healthysnackovi, sveže pripremljeni obroci, svezi ceđeni sokovi i sl. Kada ulazim kao neko ko radi u retail sektoru, obraćam pažnju na logiku radnje, kakav je fokus u ponudi i komunikacija ka kupcu. Šta je prvo što je izloženo da kupac vidi, kako izgleda njegova putanja, kako su predstavljene sveže kategorije i ima li nečeg sto bi moglo da me iznenadi.

Ono što bi nas snažno izmestilo iz zone komfora i pomoglo da gradimo neku drugačiju budućnost za generacije koje dolaze, jeste disruption.

Da li u sklopu praćenja konkurencije posećujete konkurentske trgovine?

Važno je razumeti šta je i u kom obliku ponuda na našem tržištu, kakvo je to okruženje u kom poslujemo. Ali je važnije pratiti šta se dešava sa retailom u svetu. Šta je to što nam dolazi od navika i kako da to prepoznamo i "pre vremena". Idea Organic je primer gledanja van tržišta Srbije, odgovor na održivi razvoj koji je "vruća" tema na svetskom nivou.

Za kraj, koja bi bila vaša poruka kolegama-trgovcima – kako unaprediti sektor?

Promene kroz koje moramo proći kako bi išli napred jesu konkretniji iskoraci u delu instant zadovoljenja potreba naših kupaca. I kroz online i kroz offline ponudu - omnichanel pristup. O njemu se mnogo govori, i sam izraz je postao deo naše svakodnevne komunikacije. Zato, u online delu kroz otvaranje opcija za bilo koji način dostave koji kupcu odgovara, u offline-u preko lokacija i formata koji su prvi izbor za našeg kupca, možemo se približiti ostvarenju omnichanel strategije u punom smislu. Samo promena je stalna. Kontinuiranim unapređenjima u oblastima u kojim poslujemo, možemo kreirati sugurnost. Ali ono što bi nas snažno izmestilo iz zone komfora i pomoglo da gradimo neku drugačiju budućnost za generacije koje dolaze, jeste disruption. Elektricni automobili postaju mainstream u određenim zemljama, i posmatrajući kroz prizmu automobilske industrije, u retail industriji moramo napraviti svoj "električni" model i na njemu graditi budućnost.

Izvor/foto/video: InStore